Bilgi Kazanma, Orijinal Olma ve Kopyacılık Üzerine
Bir şirketin bilgi ve beceri -ya da know how- düzeyi çevrenin yani pazarın ve müşterinin güncel gereksinmelerini karşılayabilir. Ancak bu şirket sahip olduğu bilgi birikimini kilit altında tutarak pazardaki rekabet avantajının sürekliliğini sağlayamaz. Çünkü sibernetiğin babası sayılan Norbert Wiener’in (1954) [1] dediği gibi “Bilgi, depolamadan daha çok bir süreç meselesidir.” Ekonomik veya ticari anlamda hayatta kalabilmenin sırrı; mevcut bilgi, beceri ve yeteneklerin değişen pazar ve müşteri koşullarına paralel olarak sürekli biçimde yenilemesi ve iyileştirilmesinde yatar.
Siz şirket olarak geliştirdiğiniz ürün veya hizmete ait enformasyonu sonuna kadar gizli tutamazsınız. Çalışanlarınıza bir rekabet yapmama sözleşmesi imzalatsanız veya know how için uluslararası patent alsanız da bilgi mirasınız, önünde sonunda, mevcut veya potansiyel rakiplerinizin eline geçer. Türkiye’de birçok girişim heveslisinin, başka kuruşlarca büyük emek ve gayretle geliştirilmiş olan ürünleri kopyalayarak ve o kuruluşlara ait teknik ve ticari malumatı aşırarak işe başladığı bilinmektedir.
toptechnics’in kurucusu, şirketin iştigal konusuyla ilgili hiç kimseden yardım almamıştır ve daha önce çalıştığı şirketlerin hiçbir ürününü kopyalayarak işe başlamamıştır. toptechnics tasarlayıp ürettiği ürün ve çözümler için hiçbir rakip şirketin teknik ve ticari sırlarını da kullanmamıştır. Tam tersine toptechnics, özellikle otomotiv ve beyaz eşya sanayilerinde belirli imalat aşamalarındaki kalite ve enerji kayıplarını asgariye indiren orijinal çözümleri Türkiye pazarına ilk sunan şirkettir. Pazarda öncü olmak kolay elde edilen bir aşama değildir. toptechnics’in elde ettiği öncülükte, kurucusunun almış olduğu mühendislik eğitimleri, vakıf olduğu yabancı diller ve istihdam edildiği yerli ve yabancı firmalardaki çalışmalarından edindiği mesleki deneyimler ve yalın üretimi sağlama konusundaki sezgileri rol oynamıştır.
Eğer yaratıcı bir öze sahipseniz ve bilginin ancak, mevcut olanı geliştirerek ve paylaşıldıkça büyüdüğüne inanıyorsanız, taklitçi ve kopyacıların çoğalmasından endişe etmenize gerek yoktur. toptechnics’in geçmişinde bu durum sıkça deneyimlenmiştir. 2016 yılından itibaren toptechnics işçilerinden ve fason iş yapan tedarikçilerinden bazıları, şirketimizden ele geçirdikleri teknik ve ticari enformasyonu kullanarak, toptechnics’in pazara tanıttığı ürünleri taklit etme yoluyla, rekabete giriştiler. Daha da ilginci toptechnics’in küçük ortağının, şirketteki ortaklığı sürerken, kendine gizlice ayrı bir şirket kurarak ve toptechnics’in işçilik, enerji ve maddi varlıklarını kullanarak rakip konuma geçmiş olmasıdır.
toptechnics’in Türkiye’de ortaya çıkardığı niş- pazardan pay kapmak isteyenlerin, rekabet için seçtikleri yolların etik ya da yasal olup olmadığı konusunu burada okuyucuya bırakarak, şirketimizin onurlu geçmişini ve fark yaratan özelliklerini tanıtmak istiyorum.
[1] Wiener, N. Cybernetics and Society s. 121)
Tarihçe
16 yıllık saygın geçmişimizde, sürekli gelişime odaklı çalışarak ve özgün çözümler üreterek gerçekleştirdiğimiz, sektörde fark yaratan yaratıcı hizmetleri ve ürünleri sizlere sunmayı sürdüreceğiz.
Kuruluş
Poka-yoke üst elektrotlar
- Olması gerekenden farklı somunların kaynatılmasını
- Elektrota ters konulmuş somunların kaynatılmasını
- Somun konulmadan kaynak yapılmasını önleyen mekanik çözümlerdir.
Sac ayırma mıknatısları
Somun ve cıvata kaynak operasyonlarında üretimin hızlandırılması ve iş kazalarının önlemesi
Seramik (ZrO2 ve SiN4) merkezleme pimleri
Manyetik tahrikli kompakt somun besleme makinasının (feedero) tasarlanması ve üretimine başlanması
- Gürültü,
- Sınırlı yükleme kapasitesi,
- Fazla yer işgal etme ve
- Ağır olma gibi olumsuz özelliklerini ortadan kaldırmıştır.